Opleidingen

In mei 2019 concludeerden we dat er een scholingsachterstand was met betrekking tot de voorbehouden en risicovolle handelingen. Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij de uitvoering van de handelingen risico’s meebrengen voor de cliënt. Voorbehouden handelingen vallen onder de risicovolle handelingen en mogen alleen worden uitgevoerd door specifiek bevoegde zorgverleners. Onder leiding van directeur en clusterhoofden is gewerkt aan een verbeterplan. Inmiddels zijn nagenoeg alle verzorgenden en verpleegkundigen geschoold.

In 2019 hebben medewerkers in totaal 5485 scholingen gevolgd. Dit is een forse stijging van het aantal scholingen ten opzichte van 2018. In 2018 werden 3623 scholingen gevolgd. De stijging wordt veroorzaakt door de inhaalactie van scholingen op het gebied van de voorbehouden en risicovolle handelingen en door toevoeging van de scholingen van de Friese Staten aan het totaal.

In 2019 is voornamelijk geschoold op de volgende categorieën:

  • Begeleiding, verzorging, verpleging (3293 scholingen). Hieronder vallen onder andere de scholingen op het gebied van voorbehouden en risicovolle handelingen.
  • Gezond en veilig werken (976 scholingen). Dit zijn scholingen op het gebied van bedrijfshulpverlening, infectiepreventie, fysieke belasting en weerbaarheid.
  • Zorgthema’s (867 scholingen). Dit zijn scholingen gericht op een ziektebeeld als dementie, maar ook scholingen gericht op valpreventie, mondzorg en de meldcode huiselijk geweld vallen hieronder.

Meriant leidt daarnaast in samenwerking met het Friesland college, Stenden en de Friese Poort ook zelf mensen op tot verzorgende IG, verpleegkundige (mbo) of Associate Degree Service, Welzijn en Zorg (hbo). Binnen Meriant volgen in september 2018 in totaal 82 mensen de praktijkroute. Daarnaast volgen 42 mensen de reguliere route. In de praktijkroute leren mensen door te doen en maken ze kennis met kleinschalige zorg. Ze maken direct kennis met bewoners en leren hun werk af te stemmen op de wensen van de bewoners. We bieden de praktijkroute niet alleen aan voor studenten zorg en welzijn, maar ook voor studenten in de horeca.

Project zorgtechnologie

Ook is in 2019 met behulp van de transitiemiddelen het project Zorgtechnologie gestart. Binnen dit project worden medewerkers gestimuleerd om gebruik te maken van zorgtechnologie. Dit doen we door:

  • Medewerkers bewust te maken van de positieve effecten van het gebruik van zorgtechnologie. Het gaat dan om positieve effecten op de kwaliteit van leven van cliënten, op de kwaliteit van de geleverde zorg en dat zorgtechnologie het werken leuker en effectiever kan maken.
  • Medewerkers de training Zorgtechnologie aan te bieden. De training is samen met andere zorgaanbieders en het beroepsonderwijs voor medewerkers in de verpleeghuiszorg ontwikkeld. Met het afronden van de training kunnen medewerkers hun opgedane kennis en ervaring verzilveren met een mbo-certificaat voor het keuzedeel Zorgtechnologie.